Platforma za progres poziva na zabranu kandidovanja osuđenih ratnih zločinaca

img

Uoči lokalnih izbora 2020.

Uzimajući u obzir dosadašnju praksu političkih partija i predstojeće lokalne izbore koji će se održati u oktobru 2020. godine, Platforma za progres upućuje apel svim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini da na ovim, ali i svim budućim opštim i lokalnim izborima, ne kandiduju ni jednu osobu koja je osuđena za bilo koje kriminalno djelo ili ratni zločin u Bosni i Hercegovini ili van nje.

Jedino potpunom odgovornošću na svim nivoima i u svim sferama, možemo osigurati svjetlu budućnost državi Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima i građankama.

Osuđeni za ratne zločine ili druga kriminalna djela, ne zaslužuju da budu lideri u bilo kojem društvu pa tako i u našem. Ukoliko želimo da idemo naprijed, osuđenim ratnim zločincima i osuđenim kriminalcima, ne treba davati priliku da imaju bilo kakav politički uticaj.

Platforma za progres poziva zakonodavce u Bosni i Hercegovini da usvoje zakon koji će spriječiti osuđene ratne zločince da se kandiduju ili budu postavljeni na bilo koju javnu funkciju.

Ova zabrana bi se trebala odnositi na sve osuđene ratne zločince, osuđene pred domaćim i međunarodnim sudovima. To je najmanje što dugujemo žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama.

Ovakva zabrana se nameće kao sušta potreba ali i neminovnost za državu i društvo koje teži postati dio porodice modernih demokratskih država.

O platformi

Platforma za progres je politički pokret, osnovan 25.novembra 2018. godine u Sarajevu. Pet principa koja zagovara: Država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost!