Klub Platforme za progres Novo Sarajevo: Odbijamo spin Trojke da smo u koaliciji sa SDA!

img

Novo Sarajevo

Podržali smo kandidata Trojke.

Povodom dešavanja u Općini Novo Sarajevo, Klub Platforme za progres iznosi niz činjenica koje su dovele do nedavnih smjena rukovodstva Općinskog vijeća.

Od početka mandata, naši vijećnici su djelovali kao podrška Trojki u cilju ispunjenja obećanih promjena, u svim općinama, bez bilo kakvih dodatnih zahtjeva. 

Međutim, ubrzo smo došli u situaciju da se kroz javni konkurs nameće izbor stranački podobnih članova Općinske izborne komisije koji bi trebali čuvati integritet izbornog procesa. 

S obzirom na to da se Platforma za progres dugo bori i ukazuje na neophodnost uvođenja elektronskog glasanja, ovaj način djelovanja nismo mogli podržati. Ovo je značilo istupanje od podrške Trojki i djelovanje kao treći blok između vlasti i opozicije, isključivo u interesu građana i općine.

Ubrzo su se desili problemi i u djelovanju Trojke sa načelnikom općine (koji je bio njihov kandidat na Lokalnim izborima 2020), kada doznajemo da se po istoj matrici pokušavaju nametnuti kadrovi koji će voditi javne ustanove. 

Ovo je bio dodatni argument našim tvrdnjama da se u Novom Sarajevu desila zamjena, a ne promjena. Nakon svih ovih dešavanja, tražili smo način na koji se mogu otkočiti procesi u općini i krenuti za realizacijom projekata koje je započeo načelnik (SDP), te smo zajedno sa drugim kolegama vijećnicima, koji su kao i mi identificirali razloge zastoja procesa u općini, izvršili smjenu rukovodstva.

Također, želimo demantovati navode o navodnoj koaliciji sa SDA i napominjemo da smo od početka bili potrška Trojki i konstantna podrška načelniku kako bi se poboljšalo izvršenje budžeta. Tu podršku smo dali zajedno sa vijećnicima SDP-a, kao i sa nezavisnim vijećnicima, tako da su navodi o koaliciji sa SDA u potpunosti neosnovani. To je još jedan spin i spada u optužbe koje trpimo godinama, a koje dolaze od strane članova Trojke. 

Čak i nakon naše bezuslovne podrške Trojki nakon Lokalnih izbora 2020. 

Pa čak i u ovom slučaju, kada smo podršku dali načelniku i vijećnicima Trojke.