Usvojeno rješenje je podjela Mostara!

img

O odluci delegata i zastupnika Parlamentarne skupštine BiH

Platforma za progres je prošle sedmice poslala svim parlamentarcima pismo koje se odnosi na analizu sporazuma o Mostaru koje na sjednici nisu uzeli u razmatranje. Izražavamo žaljenje radi takvog postupka, kao i radi činjenice da se zastupnici i delegati tokom glasanja nažalost nisu vodili vlastitom sviješću, nego stranačkim interesima nauštrb građana Mostara.

Hitna procedura u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oduzela je i minimalnu mogućnost popravke Zakona, te je na ovaj način dodatno ovjerila nedemokratski i vaninstitucionalni način odlučivanja.

Smatramo neprimjerenim da SDA, koja ranije, za potrebe kreiranja Sporazuma, nije pozivala niti građane Mostara niti druge političke stranke, sada poziva na stvaranje probosanskog bloka.

Podsjećamo da je usvojeno rješenje podjela Mostara po etničkim linijama i ratnoj liniji razdvajanja što za tendenciju ima stvaranje dva odvojena grada.

Platforma za progres će sa svojim kandidatima u Mostaru nastojati donijeti progres u ovom gradu u skladu sa analizom ovog Sporazuma i rješenjima za Statut Grada Mostara koje smo predstavili u martu ove godine.

O platformi

Platforma za progres je politički pokret, osnovan 25.novembra 2018. godine u Sarajevu. Pet principa koja zagovara: Država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost!