Međunarodni dan nenasilja!

img

Ekspertni savjet za ljudska prava

Da bismo mogli spriječiti da dođe do nasilja, odnosno da naš ili nečiji život bude ugrožen, potrebno je prije svega znati kako prepoznati nasilje!

Međunarodni dan nenasilja se obilježava kako bi se istakao svaki vid nasilja bilo fizičkog, psihičkog, seksualnog ili ekonomskog nad različitim ugroženim skupinama društva. U bosankohercegovačkom društvu nasilje je svakodnevnica nad ženama, djecom osobama manjinskih etničkih ili nacionalnih grupa, LGBTIQ osobama i svim drugima koji su na margini društva.

 Sila je oružje slabih. Nenasilje je oružje jakih.“  Tako je govorio mirotvorac i zagovornik nenasilja, Mahatma Gandhi, u čije ime se 2. oktobra obilježava Međunarodni dan nenasilja. Generalna skupština UN-a 2007. godine ustanovila je obilježavanje ovoga dana kao priliku za širenje poruke nenasilja rezolucijom koja potvrđuje univerzalnu važnost principa nenasilja.

Sam naziv „nenasilje“ podrazumijeva odsustvo nasilja, odnosno okruženje u kojem se aktivnosti ili interakcija sa ljudima odvija mirnim putem na dostojanstven i human način bez upotrebe uvredljvog govora ili sile, koja bi drugu osobu mogla dovesti u omalovažavajući ili inferioran ili dikriminacijski položaj ili položaj žrtve kojoj je ugroženo pravo na život prije svega.

Tamo gdje vlada neznanje, gdje se izoliraju zajednice i ljudi jedni od drugih, tu se stvara prostor za širenje predrasuda o drugim i drugačijim, što za posljedicu ima vrijeđanje ili omalovažavanje pojedinca ili grupe pojedinaca i u konačnici može prouzrokovati konflikte sa smrtnim ishodom. Da bi se nasilje spriječilo, ključ je u obrazovanju i uvođenju edukativnih programa koji će povećati svijest o prednostima nenasilja i kulture dijaloga.

Pored toga, izuzetno je bitno imati kvalitetne ekonomske programe koji će dovesti do smanjenja siromaštva - kreiranja radnih mjesta, podsticanja samozapošljavanja i poduzetništva, čijim će procvatom doći do ekonomskog jačanja porodica, a time i do smanjenja nasilja u porodici, jer žrtve nasilja koje su finansijski neovisne, lakše pronalaze rješenje da se zaštite od počinioca nasilja od finansijski zavisnih osoba.

Takođe, ključ je u primjeni zakona i sankcija, jer zakonodavni okvir već postoji i nužno je da se počne primjenjivati na adekvatne načine!

Svako nasilje predstavlja krivično djelo. Svaka osoba koja primjeti ili svjedoči nasilju dužna je prijaviti nasilje kako bi se počinilac sankcionisao, a žrtvi nasilja pružila adekvatna zaštita! Budimo odgovorni!

 

 

O platformi

Platforma za progres je politički pokret, osnovan 25. novembra 2018. godine u Sarajevu Pet principa koje zagovara: Država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost!