PODRŠKA PROTESTIMA "PRAVDA ZA DŽENANA I DAVIDA"

img

Sama činjenica da se pravda traži na ulici, dokaz je da su Bosni i Hercegovini potrebne duboke promjene, jer su njene institucije izgubile legitimitet.

 
Protest zbog još uvijek nerasvijetljenih slučajeva stradanja Dženana Memića i Davida Dragičevića, koji je najavljen za 11. septembar u Sarajevu, direktan je pokazatelj umiješanosti politike u pravosuđe, čime je odavno narušena njegova nezavisnost.
Posljedice takvog utjecaja su vidljive, štetne i vrlo opasne zbog činjenice da nam slučajevi „Memić i Dragičević“ jasno pokazuju da u Bosni i Hercegovini ne postoji neovisno pravosuđe. Kada se pravosuđu oduzme neovisnost, ruši se temelj države, a građani postaju taoci nepravde.
Borba roditelja i advokata tragično stradalih mladića traje godinama. Njihova odluka da borbu pored sudnice vode i na ulici je legitimna, a prije svega neophodna.
Sama činjenica da se pravda traži na ulici, dokaz je da su Bosni i Hercegovini potrebne duboke promjene, jer su njene institucije izgubile legitimitet.
Muriz Memić i Davor Dragičević su simboli borbe protiv politički kontaminiranog pravosuđa. Njihova borba je i naša borba, jer u ovakvom sistemu niko od nas nije siguran.
Imajući u vidu značaj i povod održavanja protesta najavljenih za 11. septembar,
Platforma za progres snažno podržava i poziva ljude da se pridruže u borbi za „Pravdu za Dženana i Davida“!
 
U borbi za pravdu ne treba biti političkih oponenata. Na ulici moraju biti svi jednaki, jer nezavisno pravosuđe i funkcionalna država je interes svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.