Inicijativa za zaštitu i obilazak ugroženih povratnika

img

Nacionalizam, provociranje povratnika i ugrožavanje niihove sigurnosti u bh. entitetu Republika Srpska

proslava neustavnog dana ovog entiteta, kao i sve češće zveckanje oružjem, samo su neke od posljedica tridesetogodišnjeg sistemskog odgajanja novih generacija nacionalista, ali i ignorantskog odnosa vrha države prema povratnicima, kao jednoj od najranjivijih kategorija u Bosni i Hercegovini.

Iako ovaj dio populacije tokom cijele godine živi u dosta teškim uslovima, u ovim danima su posebno izloženi nacionalističkim provokacijama i prijetnjama, što dodatno budi osjećaje nesigurnosti i neizvjesnosti.

U isto vrijeme, državni vrh, bez konkretnih odgovora, nema plana i vizije da zaštiti svoje građane od očitih kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Platforma za progres poziva Parlament Bosne i Hercegovine da formira delegaciju koju će činiti pripadnici svih etničkih grupa, da obiđe povratnička mjesta širom Republike Srpske. To je najmanje što možete učiniti.

Bosna i Hercegovina se ne brani iz Sarajeva, zatvarajući oči pred nepravdom nad građanima za koje je vlast odgovorna. Bosna i Hercegovina se brani tako što će se omogućiti sigurnost i zaštita njenim građanima, na svakom pedlju ove države.