Neusvajanje budžeta govori da od razvoja i reformi nema ništa!

img

BiH

Prije dva dana je saopšteno da je ministar finansija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić donio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH.

Mediji i političke stranke uglavnom komentiraju ovu odluku zbog činjenice da je Amidžić postupio po izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH koje je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg kao predstavnici iz RS-a ne priznaju. Platforma za progres upozorava da državna vlast nije usvojila budžet za ovu godinu, te time nije ispoštovala zakonski propis koji nalaže da budžet za narednu godinu treba biti usvojen do 31. decembra tekuće godine.
 
Naravno, vlast na državnom nivou koju čine SNSD, HDZ i Trojka nije bila u stanju pripremiti ni nacrt budžeta, niti ga usaglasiti sa globalnim okvirom Fiskalnog vijeća za period 2024. – 2026., što je samo još jedna potvrda da oni funkcioniraju samo kada treba nekoga ustoličiti u fotelju, kada treba osigurati sredstva kumu Milorada Dodika za izgradnju zgrade državnih institucija u Banjoj Luci, ili kada treba nekom lažnom PR slikom baciti lažnu nadu o napretku i boljitku.
 
Neusvajanje budžeta govori da od ozbiljnog razvoja i reformi nema ništa. Državna koalicija ima tri programa: jedan je usmjeren na etnofeudalizaciju dijela Federacije BiH, drugi na separatizam RS-a i ta dva programa imaju svoje jasne ciljeve, a treći program je "šarena laža" lažnog optimizma bez pokrića koji za cilj ima ostvarivanje ličnih ambicija potkapacitiranih političara, bez ikakvog plana za državu i njen boljitak. Globalni geostrateški i politički tokovi su pomogli da službeno otvorimo pregovore s EU, te su zasluge domaćih političara za to minorne. Jer da su iole sposobni i da iole znaju kako voditi državu, budžet za 2024. bi davno bio usvojen.