Američka „crna lista“ postaje sve crnja

img

BiH

Američka crna lista sve crnja, samo u Bosni i Hercegovini pobijelila.

Stavljanje bosanskohercegovačkih dužnosnika na kolokvijalno nazvanu „crnu listu“ bilo je relativizirano sa pojašnjenjem da neće putovati u Sjedinjene Američke Države (SAD-e), nemaju tamo imovine i ništa im ne predstavlja, ne škodi. Međutim, situacija se naglo promijenila, a posebno nakon najave Anna Morris, vršiteljice dužnosti pomoćnika američkog ministra finansija u Sarajevu, 07. marta ove godine. Onemogućeno je kartično poslovanje, gase se računi kako fizičkim, tako i pravnim osobama.
 
Zbog kršenja ljudskih prava, Dodik najavljuje tužbu protiv Amerike. Uz to čak i da će tražiti od Narodne skupštine Republike Srpske da donose zabranu da predsjednik SAD-a, Joe Biden, kroči na tlo Republike Srpske. Njegov koalicioni partner, ako još postoji koalicija na državnom nivou, koju Dodik također negira, kazao je: „bez podrške SAD-a možemo se slikati“. Valjda je to dovoljna pouka Dodiku.
 
Na takozvanoj američkoj crnoj listi je oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija. Neki su stavljeni zbog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabilizacije države, narušavanja legitimiteta BiH, optužbi za ratne zločine, korupciju, kriminal, terorizam... Na listi su i njihovi saradnici, srodnici, prijatelji i tako dalje. Najčešće budu skinuti sa takozvane američke crne liste ako preminu ili se u potpunosti ugase.
 
Na takozvanoj američkoj crnoj listi su stavljena i lica i iz Srbije, Hrvatske… Jedne prilike je hrvatski general Ljubo Ćosić Rojs izjavio: „Živim jadno već dvadeset godina. Ne mogu otvoriti tvrtku. Ne mogu imati karticu u banci. Imam poseban zaštićeni žiroračun na koji mi uplaćuju mirovinu. Ne daju mi živjeti“, naglasivši da su mu američke sankcije „upropastile život“.
 
Evo u Bosni i Hercegovini takozvana američka crna lista uzima svoj danak. Ono što je upitno jeste šta rade pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini. Šta je sa istragama? Da li ćemo uvijek čekati da neko uradi posao za nas? Po svemu sudeći, hoćemo! Doduše i imenovati ćemo lica sa takozvane američke crne liste za bh. konzule, poput Milana Tegeltije.
 
Američka crna lista sve crnja, samo u Bosni i Hercegovini pobijelila.