Reakcija Općinskog odbora Platforme za progres - Centar Sarajevo

img

Reakcija Općinskog odbora Platforme za progres - Centar Sarajevo na saopćenje Maide Gabele, vijećnice općine Centar Sarajevo

Povodom saopćenja gospođe Gabela Maide, objavljenog na portalu Avaz.ba dana 22.01.2021. godine, Platforma za progres obavezna je obavijestiti svoje članove i građane općine Centar Sarajevo da su razlozi za istupanje iz članstva dojučerašnje predsjedn

 
Iskreno žalimo što nismo pravovremeno prepoznali njenu spremnost na ovakvo neprincipijelno djelovanje.
 
Istine radi, na mjesto zamjenika Predsjedavajućeg Općinskog vijeća ispred Platforme za progres trebao je biti predložen gospodin Željko Majstorović čemu se gospođa Gabela protivila predlažući sebe kao kandidata za to mjesto.
 
Stvarni razlog za istupanje iz članstva je činjenica da rukovodstvo Platforme za progres nije podleglo pritiscima i ucjenama gospođe Gabele. Suprotno navodima iz saopćenja, nikakvi pritisci na gospođu Gabelu nisu vršeni od strane bilo kojeg člana, a posebno ne od strane rukovodstva Platforme za progres.
Neistinitost saopćenja gospođe Gabele jasna je iz njenih vlastitih navoda kada kaže ''funkcije više od jednog zamjenika su apsolutno nepotrebne i služe za stranačko uhljebljivanje'', s obzirom na činjenicu da su se izabrani zamjenici Općinskog vijeća odrekli primanja koja im po važećim propisima pripadaju, jasno je da Platforma za progres ne bi bila izuzeta od ove novouvedene prakse. Nažalost, u ovom konkrentom slučaju je bio pokušaj provedbe principa ''ako JA neću biti zamjenik, neće niko''.
 
Zbog destruktivne sujete i primarno vlastitih interesa gospođe Gabele, pričinjena je šteta Platformi za progres, ali svakako i građanima općine Centar. Posebno ako se uzme u obzir činjenica da je g. Majstorović onemogućen u obavljanju ove značajne funkcije u radu Vijeća općine.
Platforma za progres ostaje dosljedna svojim principima i koaliciji sa građanima, a rad u Vijeću će nastaviti zajedno sa g. Majstorovićem i općinskom organizacijom. Platforma za progres neće podleći bilo kakvim ucjenama i pritiscima, te niti jedna osoba nikada neće biti stavljena ispred interesa zajednice i općeg dobra.