Prljave političke igre u Općini Centar

img

Platforma za progres - Centar Sarajevo

Platforma za progres Centar: Isti motivi i apetiti kao kod njihovih prethodnika. Pozivamo građane da ne nasjedaju na prljave političke igre u našoj općini!

Juče je potpisana inicijativa za opoziv aktuelnog načelnika naše općine, Srđana Mandića, ujedno i zajedničkog kandidata Trojke (tada Četvorke) na Lokalnim izborima 2020.

Inicijativu su između ostalih pokrenuli vijećnici NiP-a, jedne od stranaka koja je stajala iza načelnika Mandića na prethodnim izborima kako bi udruženi srušili SDA - stranku kojoj su se ovim potezom priklonili.

Ovo je treći načelnik (i zadnji u sarajevskim općinama) koje je Četvorka kandidirala, a sada se pojedine stranke Trojke okreću protiv njega i nastoje ga smijeniti. Platforma za progres Centar pita građane: Šta ovo govori o njihovom kredibilitetu, viziji, orijentiranosti ka dobrobiti građana i uopšte sposobnosti da izaberu kvalitetnog kandidata iza kojeg će stati? Dobili su tri načelnika u četiri sarajevske općine i okrenuli su se protiv svakog od njih!

Još jednom je potvrđeno da smo dobili zamjenu, a ne promjenu! Isti motivi i isti apetiti kao kod njihovih prethodnika, ali previše interesnih tabora. Interes građana, kao ni u ranijim vladavinama, ni ovog puta nije bio cilj. U takvim okolnostima, ovo čemu danas svjedočimo je sasvim logičan ishod.

Pohlepa građevinskih lobija, usko interesno povezanih sa politikom, prema visokovrijednom gradskom zemljištu, gradskim parkovima, ambijentalnim cjelinama i objektima kulturno-historijskog naslijeđa općine Centar, kulminirala je u mandatu Srđana Mandića.

Iako kao članovi Platforme za progres i građani općine Centar koji su podržali izbor aktualnog načelnika izražavamo veliko nezadovoljstvo njegovim dosadašnjim radom u odnosu na predizborna obećanja, poštujemo činjenicu da je Srđan Mandić, u nedostatku podrške koalicionih partnera, uključio građane i stručnu javnost u procese odlučivanja kako bi se spriječilo ili bar usporilo trajno uništenje urbane strukture grada Sarajeva, a time i kvalitet života svih građana. To je više nego dovoljno da danas Mandić postane meta za odstrel od vlastitih koalicionih partnera, jer interes građana nikad nije bio njihov stvarni politički cilj. U svojim licemjernim političkim igrama, uklonit će svakog ko im na bilo koji način stane na put.

Ističemo da naša podrška načelniku Mandiću ne proizlazi iz zadovoljstva njegovim vladanjem, već iz brige za dobrobit građana općine Centar, jer novi izbori koštaju, a plaćat ćemo ih mi iz naših džepova za njihova stranačka potkusurivanja.

Platforma za progres Centar poziva građane naše općine da razmisle o posljedicama takvih političkih igara, da ne udovolje nečasnim namjerama i interesima pojedinih stranaka i da na sljedećim lokalnim izborima ne nasjedaju na priču Trojke o navodnoj promjeni jer ona ne može doći bez novih lica kojima će interes građana i općine biti iznad svakog ličnog i stranačkog.

Najbolji dokaz za to su rezultati njihovog rada nakon Lokalnih izbora 2020. i Općih izbora 2022.