Omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru!

img

Lokalni izbori 2020.

Platforma za progres traži od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Ureda visokog predstavnika da omoguće održavanje mostarskih lokalnih izbora do kraja ove, odnosno  najdalje u prvom kvartalu 2021. godine

U povodu najave Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o raspisivanju lokalnih izbora u našoj zemlji, koji treba da budu održani 4. oktobra ove godine, Platforma za progres podržava održavanje izbora na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući i Grad Mostar.

Podsjećamo da smo 6. marta ove godine objavili detaljne principe i prijedloge rješenja za izbore u Mostaru koje možete pogledati ovdje: https://bit.ly/2LaqP2r . Očekivano, dvije stranke koje već predugo vode politički proces za Mostar, ali i stranke opozicije, prešutjele su i ignorisale naš prijedlog.

Očekujemo da će OHR, EU, OSCE i drugi međuarodni akteri kojima smo uputili naše detaljne prijedloge rješenja za Mostar, pripremljene na preko 20 stranica, o tome oglasiti. Ponuđeno rješenje Platforme za progres za Mostar na tragu je „srednjeg puta“ kojim smo napravili balans između etničkog i građanskog modela i uvažili presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa izborima u Mostaru.

Još jednom pozivamo nadležne institucije Bosne i Hercegovine, prvenstveno Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine i oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da osiguraju provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i okončaju višegodišnju diskriminaciju građana Mostara, kojima nije omogućen demokratski izbor njihovih legitimnih predstavnika.

Dvije političke stranke (SDA i HDZ), koje već duže od decenije neuspješno vode proces pregovaranja i iznalaženja rješenja za izbore u Mostaru, pozicioniraju se kao da im je neko dodijelio pregovaračku tapiju nad tim procesom. Te stranke niko nije ovlastio da monopoliziraju proces izrade rješenja koje se itekako tiče svakog Mostarca, odnosno svakog građanina Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori. Pozivamo institucije Bosne i Hercegovine, Ured visokog predstavnika (OHR) i predstavnike Evropske unije, OSCE, Vijeća Evrope i druge međunarodne aktere da otvore prostor za učešće u ovome procesu svim bosanskohercegovačkim parlamentarnim i neparlamentarnim političkim strankama, kao i predstavnicima civilnog društva.

Sve ključne političke i druge aktere i donosioce odluka pozivamo da u potpunosi slijede slovo Člana I, stava (2) važećeg Ustava Bosne i Hercegovine (“Demokratski principi”), koji propisuje da će Bosna i Hercegovina biti demokratska država, koja će funkcionisati na osnovu vladavine prava i slobodnih i demokratskih izbora.   

Svi oni koji su nadležni i plaćeni novcem građana Bosne i Hercegovine da nađu rješenje, a svojim činjenjem ili nečinjenjem, zaklinjući se pritom deklarativno u vladavinu prava, omogućavaju da izbori u Mostaru ne budu održani već 12 godina, otvoreno krše navedenu odredbu Ustava BiH, kao i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava o izborima u Mostaru. Takvo činjenje i nečinjenje je neprihvatljivo. Želimo vidjeti rješenja, a ne slušati izgovore!

O platformi

Platforma za progres je politički pokret, osnovan 25.novembra 2018. godine u Sarajevu. Pet principa koja zagovara: Država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost!